Jak zrobić kebab w domu?

Kebab to jedna z najbardziej popularnych potraw sprzedawanych w Polsce. Przepis na kebab jest bardzo prosty i warto zrobić samemu w domu takie tureckie danie.

Niektórzy z nas,  a nawet spora grupa, nie może przemykać w spokoju przy budkach z potrawą turecką zwaną kebabem. Zapach pieczonej baraniny lub kurczaka tak nęci, że o dziwo zawsze kończymy z kebabem w ręku. Podobno jedzenie poza domem nie jest najzdrowsze, czemu zatem nie zrobić kebaba w warunkach domowych? Jest to dziecinnie proste.

Do zrobienia kebaba potrzebujemy:

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • przyprawę do kebaba lub karkówki
  • czosnek
  • tortilla wraps (od 5  do 10 zł w supermarketach)
  • sos tzatziki (w opakowaniu a’la śmietana, do kupienia w supermarkecie) lub jogurt naturalny
  • ogórki zielone, pomidory, sałatę, ser feta i ewentualnie oliwki zielone

Najpierw piersi kurczaka kroimy w drobne części i marynujemy w oleju lub oliwie obficie posypując przyprawą do kebaba i czosnkiem granulowanym (lub wyciśniętym ząbkiem). Kurczaka pozostawiamy na pół godziny-godzinę w marynacie i przystępujemy do zrobienia sałatki. Sałatę kroimy dość drobno, do tego dodajemy drobno pokrojone pomidory i zielone ogórki. Dodajemy sporo pokrojonej fety i zieloną oliwkę.

Zamarynowanego kurczaka smażymy na dużym ogniu na oliwie z oliwek. Jeżeli chcemy go poddusić to tylko przez maksymalnie 2-3minuty. Samo smażenie trwa około 15 minut. W międzyczasie na drugiej patelni podgrzewamy pierwszy placek tortilli (nalewamy dosłownie kroplę oliwy lub nie dajemy jej wcale) przez około 1-max 2 minuty. Nie można przegapić właściwego momentu, gdyż później tortilli po prostu nie da się zwinąć, gdyż będzie za twarda.

Mięso układamy po jednej stronie placka (naprawdę niewielką ilość), dodajemy sałatkę i sporo sosu, zawijamy – gotowe!

A jak zrobić sos do kebaba czy gyros? Do jogurtu naturalnego dodajemy świeżego bardzo drobno pokrojonego ogórka (około 1/4 ), dodajemy czosnku granulowanego lub połowę/cały ząbek czosnku (według preferencji). Sos doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie można dodać również pietruszkę.

Zdjęcie: flickr.com

O admin